Δραστηριότητες

Στην περιοχή μας θα βρείτε πολλά σημαντικά αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία, παραλίες, γραφικά πατροπαράδοτα χωριά και οικισμοί, μνημεία φυσικού κάλλους κ.α.

Λουτρά και λίμνη Καϊάφα
5 μόλις χλμ. από τη Ζαχάρω βρίσκεται η περιοχή του Καϊάφα, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Οι ιαματικές πηγές, η λίμνη και το πευκοδάσος της Στροφυλιάς, συνδυάζονται αρμονικά, συνθέτοντας ένα τοπίο αστείρευτης φυσικής ομορφιάς. Τα ιαματικά νερά της λουτρόπολης του Καϊάφα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Τα νερά πηγάζουν από δύο σπήλαια, γνωστά ως "Σπήλαια των Ανιγρίδων Νυμφών" και «Γεράνιο Άνδρο», που βρίσκονται στους πρόποδες του μυθικού όρους Λαπίθα, και είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία.

Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα 01 Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα 02


Η λίμνη του Καϊάφα προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες για θαλάσσιο σκι έχοντας χαρακτηριστεί ως ένα από τα εννέα καλύτερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό “WATERSKI MAGAZINE”.

Λίμνη Καϊάφα 01 Λίμνη Καϊάφα 02


Στην λίμνη οργανώνονται camp όλο τον χρόνο, από διάφορες σχολές θαλασσίου σκι, οι οποίες διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό και έμπειρους αθλητές-δασκάλους. Για τις ημερομηνίες των camp, επικοινωνήστε με τις κάτωθι σχολές:


Φαράγγι Νέδας
Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζαχάρως, βρίσκεται το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας. Το ποτάμι της Νέδας πήρε το όνομά του από τη νεράιδα Νέδα, και αποτελεί το μόνο ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα. Εντυπωσιακοί λιλιπούτιοι καταρράκτες, μικρές λιμνούλες, πλούσια βλάστηση, γαλάζιες λιβελούλες, βίδρες και άλλα ζώα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζαχάρως, βρίσκεται το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας. Το ποτάμι της Νέδας πήρε το όνομά του από τη νεράιδα Νέδα, και αποτελεί το μόνο ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα. Εντυπωσιακοί λιλιπούτιοι καταρράκτες, μικρές λιμνούλες, πλούσια βλάστηση, γαλάζιες λιβελούλες, βίδρες και άλλα ζώα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Φαράγγι Νέδας


Η διάσχιση του φαραγγιού αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και απαιτεί συνολικά 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία χρειάζεται να περπατήσετε μέσα στο ποτάμι, ακόμα και να κολυμπήσετε.

Αρχαία Ολυμπία
Πολύ κοντά στη Ζαχάρω, σε απόσταση 25 χλμ. βρίσκεται η διεθνούς φήμης Αρχαία Ολυμπία. Τα μοναδικά αριστουργήματα αποκαλύπτουν το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας. Η Αρχαία Ολυμπία, απ’ όπου ξεκινάει το ταξίδι της η Ολυμπιακή φλόγα, μεταδίδοντας το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας. Ανάμεσα στα δεκάδες λαμπρά οικοδομήματα, το γυμνάσιο, την παλαίστρα, το στάδιο, τους ναούς, τα λουτρά, τις επαύλεις, τους βωμούς, τα αγάλματα και τους ανδριάντες, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Ολυμπίου Διός. Στο εσωτερικό του βρισκόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα μοναδικής αξίας, ανάμεσά τους, το εκπληκτικό άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη. Το Παλαιό Μουσείο έχει μετατραπεί σε Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, φιλοξενώντας ευρήματα που παρουσιάζουν την μεγάλη ιστορία των Αγώνων.

Αρχαίο Λέπρεο
Πρόκειται για αρχαία πόλη, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, όπου ήλεγχε τα περάσματα προς Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία. Η κατοίκησή της τοποθετείται στη νεολιθική εποχή. Σήμερα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως υπολείμματα των τειχών της πόλης, προϊστορική Ακρόπολη, ερείπια περιπτέρου ναού, ο οποίος αποδίδεται στη θεά Δήμητρα, θεμέλια βωμού και αρχαϊκούς τάφους.

Αρχαιολογικός Χώρος Κακόβατου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κακόβατου βρίσκεται 4 χλμ. βορειοανατολικά του ομώνυμου χωριού. Εκεί, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί θαλαμωτοί τάφοι και ένας οχυρωμένος οικισμός.

Η ανασκαφή έγινε στις αρχές του αιώνα (1907-1908) από τον W. DOERPFELD.

Από τον λόφο που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την πεδιάδα της Ζαχάρως.

Περιβάλλον & Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000
Καταφύγιο Caretta – Caretta: Στις υπέροχες αμμώδεις παραλίες του νομού Ηλείας βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι θαλάσσιες χελώνες caretta- caretta.

Για χιλιάδες χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στην Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο στην Πελοπόννησο, προστατεύονται περίπου 900 φωλιές. Οι πιο σημαντικές περιοχές του νομού Ηλείας για την ωοτοκία των σπάνιων ερπετών είναι η παραλία της Νέδας, του Καϊάφα, του Αλφειού και η παραλία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου.

Περιοχές NATURA 2000
Στον Δήμο Ζαχάρως υπάρχουν περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές NATURA 2000:

Θίνες & Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως: Η περιοχή είναι μια παράκτια ζώνη αφού συνδυάζει τις θίνες, τη λίμνη και το παράκτιο δάσος. Η περιοχή αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Οι αναπτυσσόμενες θίνες που βρίσκονται στην παραλία, μεταξύ του Καϊάφα και της Ζαχάρως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Natura προστατευμένη παραλία Κακόβατος


Άλλες περιοχές NATURA 2000 του δήμου Ζαχάρως είναι: Λίμνη Καϊάφα, Κακόβατος, Στροφυλιά, Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας, Ακρωτήριο Κατακόλου – Κυπαρισσίας και οι Θίνες Κυπαρισσίας .

Στον δήμο Ζαχάρως υπάρχουν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής . Εντεταγμένες και αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, πληρούν τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των θηραμάτων.

Μερικά από τα Καταφύγια Άγριας Ζωής είναι:

Κιβούρια – Ροδινά (Καλίδονας – Ροδινών – Σχίνων)
Κάτω Σάμικο – Ξηροχώρι – Σμέρνα – Γραίκα – Βρίνα

Άλλα χωρία στο δήμο Ζαχάρως

Αρτέμιδα
Η Αρτέμιδα ή Κουμουθέκρα απέχει 10 χλμ. από την Ζαχάρω και μπορείτε να θαυμάσετε το ναό της Αρτέμιδος του 5ου αιώνα, δωρικός περίπτερος.

Στο χωριό Λάπιθο, βόρεια της Αρτέμιδος υπάρχουν ερείπια ιερού του Λιμνάτιδος, Αρτέμιδος και ενός άλλου μικρότερων διαστάσεων.

Γιαννιτσοχώρι
Το Γιαννιτσοχώρι είναι το νοτιότερο χωριό του δήμου Ζαχάρως. Ένα πανέμορφο χωριό με αμμώδη παραλία, καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους και πυκνό πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα.

Καλίδονα
Η Καλίδονα είναι ημιορεινό χωριό η γεωγραφική περιοχή του είναι πολύ μεγάλη, σε σχέση με τις περιοχές άλλων χωριών, αφού εκτείνεται από τα ορεινά του όρους Μίνθη (Βουνούκα) μέχρι την περιοχή Κακοβάτου, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η περίοπτη θέση της Καλίδονας απέναντι στη θάλασσα του Ιονίου πελάγους την κατατάσσει, μαζί με την Μεσσηνιακή Πύλο σαν τις καλύτερες περιοχές θέας σ’ όλη την Δυτική Πελοπόννησο.

ΒΑΡΚΟ
Στην γεωγραφική περιφέρεια του χωριού Καλίδονα ανήκει και η τοποθεσία ΒΑΡΚΟ όπου εκεί μέσα στον λόγγο και δίπλα στον καταρράκτη ενός ποταμού, πάνω στον βράχο, είναι φωλιασμένο ένα σπήλαιο. Εδώ μέσα μετά την τουρκοκρατία και γύρω στο 1845, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Από το 1883 το σπήλαιο άρχισε να λειτουργεί ως εκκλησία που γιορτάζει στις 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Κάτω δε από το σπήλαιο υπάρχει ένας μαγευτικός χώρος, μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια, όπου κάθε χρόνο στις 22 & 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου.

external view 1internal view 1internal view 2internal view 3